Categories
How-To Software Technical

Restore of Checkpoint Fails with “The following hotfixes seem to be missing”

Ran into a slight snag when attempting to restore a production backup into a VM(*VMware*) image of Checkpoint R77.30. I was using the Gaia WebUI to restore image returns a message: “The following hotfixes seem to be missing”.

The message points me to a log file located under /tmp/ which indicates missing updates to the firewall I am restoring to. To get around this the following steps were taken.

 

  1. Log into the Checkpoint firewall via SSH to access the console (You could also console in  (i’m using a vm so the terminal would work also).
  2. Enter ‘Expert’ mode (password required.)
  3. The the command: dbset backup:override_hfs t’ from  the expert mode.
  4. Go back into Gain WebUI and attempt the restore of the backup.

Wait … Wait… The system will reboot and the configuration will be restored.

All done.

Cause of this issue was the backup file was taken from a system which had a version different from the system I was restoring into. In some cases, this message can be safely ignored and the restore can be performed without incident.

Please take time to review your configuration after you restore.

2 replies on “Restore of Checkpoint Fails with “The following hotfixes seem to be missing””

Once you ve selected the back up file to restore from, you can then chose to modify which information to restore, the system or cp_products .  So for example if you wanted to restore your backup onto new hardware, you could first install the OS, and then just selectively restore the Check Point configuration. As with the backup command, you can specify extra options. For a list of options available with this command, type  restore -h .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *